Magiczny przedmiot

Na spotkanie w cyklu EMORYSIE! zaprasza Karolina Witowska-Ćirlić

Często, gdy czujemy się źle, otaczamy się przedmiotami, które przynoszą nam radość i ukojenie. Można nazwać je totemami, talizmanami, magicznymi przedmiotami – albo po prostu ulubionym pluszakiem, czy kamyczkiem pod poduszką. Na zajęciach stworzymy sami rysunek, któremu nadamy odpowiednie dobroczynne właściwości. Zastanowimy się w czym taki magiczny przedmiot może nam pomóc, czego się czasem boimy.

Wspólnie wyruszymy w podróż do świata emocji za pomocą kreski!

Czasem bardzo trudno rozmawiać o trudnych uczuciach. Dzieciom w szczególności trudno sformułować słowa i sprecyzować co im w danej chwili chodzi po głowie. Świat wyobraźni nie ma za to żadnych ograniczeń. Sztuka jest uniwersalnym i naturalnym sposobem komunikacji. To jak prowadzimy kreskę po papierze, jakie kształty dobieramy, a w końcu – co przedstawiamy na obrazie mówi więcej niż milion słów. Jest to wskazówka od dzieci dla nas – dorosłych.

Emorysie to cykl spotkań rysunkowych, dzięki którym odbędziemy podróż do świata emocji za pomocą kreski. Jednocześnie będzie to świetną zabawą, która rozwija kompetencje komunikacyjne i stawia pytanie przed dziećmi: Jak się czujesz i co czujesz? Co to za uczucia? Jaka/jaki dziś jesteś? Co siedzi w twojej głowie? Co pomogłoby Tobie poczuć się bezpiecznie?

Termin: 12.10 2020.godz 18

Warsztaty dla dzieci 6-8 lat