Skrzydlaty krzyk

Na spotkanie w cyklu „Skrzydlate myśli” zaprasza Alicja Pietruszka – animatorka kultury, aktorka Teatru Scena Elffów.

Dziś Pomponiara wcale nie chce spotykać się z dziećmi. Jest smutna. Próbuje zaśpiewać, któraś z piosenek o strachu, bezradności, ale nic jej nie wychodzi. Próbuje zawołać skrzydlatą wróżkę, ale ta nie przylatuje. W końcu zaczyna krzyczeć i się złościć. Na ratunek, przylatuje Skrzydlata myśl Nadzieja. Jest tak mała, że wcale jej nie widać. Jednak można ją poczuć. Nadzieja prosi Pomponairę, aby opowiedziała swoją historie. Pomponiara opowiada o jej kotku, który był już bardzo stary i odszedł… Skrzydlata Nadzieja zapewniała ją, że wszystko będzie dobrze., a kotek miał z nią najwspanialszy dom na świecie. Skrzydlata nadzieje mówi, że składamy się z różnych emocji, że to normalne, że czasami się smucimy, innym razem złościmy, a kolejnym szalejemy z radości. Każdy z nas złożony jest z tych wszystkich emocji.

– Dzieci odkrywają poprzez mimikę różne emocje: smutek, żal, złość.

– Za pomocą głosu próbują pozbyć się złych emocji: na podstawie dźwięku Aaaa pozbywamy się złych emocji.

– Budują górę różnych emocji, które czują – na karteczkach zapisują, co czują i budują z tego swoja konstrukcje. A my później czekamy na zdjęcia.

– Wspólnie zamykamy oczy i myślimy, o tym co straciliśmy, za czym tęsknimy. W domu nagrywamy filmik z zamkniętymi oczami. Później go oglądamy. Obserwujemy swoja twarz, może się uśmiechamy? Może jesteśmy smutni?

Nie zapomnijcie podzielić się z nami swoimi filmikami.

Termin:. 28.09.2020 godz.17

Warsztaty dla dzieci 4-8lat

Spotkanie odbywa się na zoomie. Link zostanie przesłany w dniu poprzedzającym warsztaty.

Liczba miejsc ograniczona.

#krzywda #strata